Daniel Ardelean: „Cel mai important ingredient este sarea”

Daniel Ardelean: „Cel mai important ingredient este sarea”
Daniel Ardelean este un tânăr maramureșean din Cavnic care a început să gătească din nevoie. Părinții erau plecați la muncă , iar frățiorii mai mici trebuiau să mănânce și din această cauză Daniel a fost nevoit să pună apa la fiert și să taie cartofii. S-a îndrăgostit de această meserie de pe vremea când făcea practică la diverse restaurante. Are doar 20 de ani și a participat la mai multe concursuri de bucătari, iar cunoscut a devenit după participarea la emisunea „Chefi la cuțite”. În acest interviu, Daniel ne-a vorbit despre presiunea din platourile de filmare, ingredientul său preferat, dar și despre hobby-urile sale.
15175575_378206919186082_1595201746_n
Reporter: În ce măsură îți place să creezi rețete noi?
Daniel Ardelean: Pentru a crea rețete noi este nevoie de timp liber în care poți face diferite experimente. Din păcate, în România este foarte popular copiatul rețetelor, care sunt pe urmă puțin modificate.
Ce preparat a fost o provocare pentru tine?
Nu cred că există un preparat anume, ci întreg domeniul pentru noi, bucătarii, este o provocare. Este vorba de evoluția bucătarului. La început lucrurile care acum mi se par banale erau o provocare. Acum am alte provocări care poate peste 5-10 ani nu o să le mai simt așa.
Ai participat la „Chefi la Cuțite”. Cum ai făcut față presiunii din platourile de filmare?
Pot să spun că o zi normală de muncă este mult mai ușoară decât o zi de filmări. În competiție, pe lângă faptul că ești provocat și trebuie să demonstrezi că ești bun, adesea te gândești dacă ai făcut bine un preparat anume sau nu, dacă rămâi în competiție sau mergi acasă, dacă chefii sunt mulțumiți de tine sau nu etc. Încă un lucru important este familia de care în perioada filmărilor îți este foarte dor (un dor mult mai puternic față de altădată 🙂 ).
Ce ai învățat din această experiență?
În competiții este foarte greu să ne stăpânim emoțiile. Acesta a fost primul lucru pe care l-am învățat. Putem fi bucătari foarte buni, dacă nu știm să ne stăpânim emoțiile, în competiție, ne dăm peste cap. Pe urmă, am învățat multă tehnică nouă.

„Clientul prima dată vede, pe urmă miroase și apoi gustă”

Există talentul gastronomic? Oricine poate deveni un bucătar bun exersând?
Eu cred că oricine poate ajunge un bucătar bun dacă muncește și studiază mult. Ca să muncești și să studiezi mult trebuie să-ți placă, să existe pasiune. Dacă avem și un talent artistic este un plus pentru noi, ne este mai ușor la plating (clientul prima dată vede, pe urmă miroase și apoi gustă). Ca și în oricare alt domeniu, talentul fără antrenament este mort!
Care este ingredientul preferat pe care îl integrezi în fiecare rețetă?
Dragostea este un ingredient secret, dar cel mai important ingredient este sarea pe care o integrezi în orice preparat, fie ca preparatul să fie sărat, fie pentru a accentua gusturile (deserturi).
Dacă nu deveneai bucătar ce meserie ai fi ales?
Sincer, nu știu să răspund la această întrebare. Nu mă văd făcând altceva.
Care sunt hobby-urile tale?

Pe lângă gătit, îmi place foarte mult să citesc, să interacționez cu oamenii, să înot și să cânt.

15209014_378205319186242_528683299_n

Recomandare: Piept de rață servit cu piure de cartofi și țelină, sos de fructe de pădure și sfeclă caramelizată

Ingrediente: 250g piept de rață, 200g cartofi, 100g țelină, 100ml lapte, 100g fructe de pădure, 30g zahăr, 100ml vin roșu demisec, 10g sare, 2g piper negru, 100g sfeclă roșie, 5-6 rondele ridichie roșie, cress, 50g unt

Mod de preparare: Cartofii se spală, se curăța și se pun la fiert în apa cu sare. Țelina se curăța și se pune la fiert în lapte. Sfecla roșie se spală și se pune la fiert. Între timp încrestăm grăsimea de pe pieptul de rață și condimentăm pieptul cu sare și piper. Fructele de pădure împreună cu zahărul și cu vinul roșu se lasă la fiert într-o tigaie la foc mic până ce devine un sos consistent . Facem un piure de cartofi cu unt și un piure de țelină. Amestecăm cele două piureuri până se omogenizează. În tigaia încinsă punem pieptul de rață cu pielița în jos până devine crocantă. Pe urmă îl întoarcem un minut pe cealaltă parte, după care trebuie să stea 15 minute în cuptor la 180 grade. Între timp curățăm sfecla, o tăiem rondele și o caramelizăm puțin, iar la plating trebuie puțină imaginație. Folosiți-vă și de rondelele de ridichie roșie! Poftă bună!

15207873_378232162516891_1069129572_n
Sursă foto: Laurențiu Mâță; Arhivă personală Daniel Ardelean